INNO deschide ușa investitorilor străini în Nord-Vest
Alte domenii
Noutăți
INNO este un departament în cadrul ADR Nord-Vest înființat în 2019 cu misiunea de a contribui la dezvoltarea regională prin atragerea investițiilor străine și dezvoltarea ecosistemului de inovare. Laviniu Chiș, șeful departamentului, ne explică cum poate această inițiativă să atragă în mod activ investitorii străini și care sunt cele mai importante aspecte la care aceștia se uită când iau decizia să investească.
Ce este INNO?
INNO își asumă rolul de punct principal de contact în relația cu investitorii din afara regiunii Nord-Vest. Activitatea echipei se extinde și în mediul online prin intermediul platformei INNO.ro, unde mapăm ecosistemul de afaceri și inovare, și punem la dispoziție un spațiu de interacțiune pentru soluționarea nevoilor investitorilor și inovatorilor din regiune.
Care sunt problemele pe care departamentul INNO le rezolvă?
Cele două probleme majore pe care ne concentram eforturile sunt atragerea investitorilor în regiune și dezvoltarea ecosistemului regional de inovare. Cele două direcții merg mână în mână, încurajarea și promovarea inovării și a transferului tehnologic având potențialul de a atrage tot mai mulți investitori. Dar acești potențiali investitori au nevoie de un punct de contact în regiune, de cineva care să îi ghideze, să le furnizeze informații și să îi introducă în rețelele de networking indispensabile succesului afacerii lor. Serviciile suport furnizate de INNO atât pe partea de inovare, cât și pe cea de investiții adresează direct aceste nevoi identificate în regiune.
Ce poate face echipa INNO pentru investitori?
În calitate de punct principal de contact la nivel regional, sprijinim investitorii cu informații despre proprietățile imobiliare disponibile, granturile și ajutoarele de stat pe care le pot accesa, realizăm rapoarte și analize despre infrastructura din vecinătatea proprietăților, despre regimul juridic și fiscal din România, organizăm întâlniri private cu autoritățile locale, businessuri care au ales deja Nord-Vestul, firme de resurse umane, cabinete de avocatură sau alte entități relevante. Pe scurt, INNO oferă servicii suport pe toată durata procesului, de la primele întrebări, până la producție și furnizează orice informație de care ar putea să aibă nevoie pentru a lua o decizie calculată.
Cum a afectat pandemia relațiile cu investitorii în 2021?
Efectele pandemiei și ale restricțiilor au fost resimțite și de noi, în special în organizarea vizitelor pentru inspectarea locațiilor. Multe dintre acestea au fost amânate, dar, încă de la începutul noului an am observat că revenim pe drumul cel bun, cu tot mai mulți investitori programându-și vizita în România.
De unde vin cele mai multe cereri?
Majoritatea cererilor pentru investiții în 2021 au venit din Germania, Polonia, Croația și Cehia. Unele din ele ajung la noi prin canale directe, iar altele vin prin canale secundare precum camerele de comerț străine, firme de consultanță, sau alți investitori străini deja stabiliți în țară.
La ce se uită investitorii când iau decizia de a investi?
Investitorii de obicei se uită la o multitudine de factori, iar ponderea acestora în decizia finală este influențată de scopul, tipul, valoarea și domeniul investiției. Dacă ar fi să fac un top cu cele mai importante informații de care au nevoie, pe primul loc ar fi poziționarea proprietății în raport cu infrastructura. Aici mă refer atât la infrastructura rutieră, cât și la utilități și telecomunicații. Pe locul al doilea ar fi disponibilitatea și nivelul de calificare al forței de muncă. Valoarea de achiziție a proprietății se află pe locul trei, iar pe patru este pachetul de facilități oferite de autoritățile locale și ajutoarele de stat disponibile. La final, pe locul cinci, investitorii se uită și la ce companii străine își desfășoară activitatea în acea locație și cum performează.
Cum s-a încheiat 2021 din acest punct de vedere?
În 2021 am intermediat 8 solicitări din partea investitorilor externi, ceea ce înseamnă o valoare totală a investițiilor de peste 300 milioane de euro și peste 1000 de locuri de muncă nou create. De asemenea, am identificat mai bine de 30 de proprietăți imobiliare cu potențial în atragerea investitorilor și am dezvoltat un instrument digital, o hartă interactivă, care să ajute investitorii în faza inițială de prospectare a locațiilor ideale pentru afacerile lor.
Ce face acest instrument?
Practic este o hartă intuitivă inspirată de Google Maps pe care afișăm exclusiv detaliile terenurilor: dimensiune, formă, poziționarea acestora față de infrastructură, utilități, telecomunicații ș.a.m.d. Utilizatorii pot să vadă inclusiv infrastructura în curs de construcție sau dezvoltare, ceea ce le permite să ia decizii și din perspectiva condițiilor viitoare.
Care sunt cele mai mari provocări în atragerea investitorilor?
Prima și cea mai importantă este concurența statelor vecine. Ungaria este foarte proactivă și eficientă din acest punct de vedere, ceea ce o face să fie principalul nostru competitor. O altă provocare este lipsa datelor despre infrastructură. Sunt încă multe zone la nivelul regiunii care nu au informații clare despre infrastructura electrică, de gaz, apă sau canalizare, date tehnice legate de capacități, putere ș.a.m.d., informații extrem de importante pentru investitori. Ultima provocare o reprezintă modul mai degrabă pasiv în care sunt atrase investițiile la noi în țară, acestea nefiind puse pe lista priorităților. Dar tocmai acest aspect încearcă INNO să îl schimbe!